Dato’ Hassan Ali dan Prinsip-prinsip Perjuangan Islam

Dato’ Hassan Ali dan Prinsip-prinsip Perjuangan Islam

Dua minggu sebelum Dato’ Hassan Ali dipecat, Tun Sheikh secara kebetulan bersua Dato’ Mustapha Setiausaha Agong PAS di Hospital Pakar Tawakal Kuala Lumpur. Tun Sheikh ke situ kerana demam dan tidak sihat. Semasa sama-sama menunggu panggilan dari kaunter pendaftaran Tun Sheikh telah mengambil peluang untuk berbual-bual dengan beliau. Apa yang menariknya ialah tokoh-tokoh kepimpinan PAS ini rata-rata bersikap jujur dan tenang. Tun Sheikh berasa lapang kerana mereka begitu mesra walaupun tidak mengenali kita. Tun Sheikh percaya ini adalah kerana mereka tidak bersangka buruk kepada sesiapa. Mereka telus dan sentiasa menjadikan hujah dari qalam Allah mahupun hadis dan sunnah sebagai panduan dan pegangan. Jika kita melakukan kesilapan umum mahupun pribadi mereka mudah memaafkannya. Mereka mengutamakan dasar-dasar syariah daripada pandangan atau kepentingan peribadi sendiri. Ciri-ciri inilah yang tidak banyak ada pada kepimpinan Melayu UMNO.

Tun Sheikh sempat memperkenalkan diri sebagai orang biasa yang pernah mengikuti ceramah atau kelas Dato’ Hassan Ali mengenai ilmu keibubapaan dan kekeluargaan sebelum Dato’ Hassan menyertai PAS. Tun Sheikh juga pernah mengikuti kuliah Ustaz Nasaruddin Mat Isa sehingga berjaya memperolehi segulung diploma Tassawur Islam. Tun Sheikh juga memberitahu, Tun Sheikh berasal dari Johor yang terkenal dengan UMNO totoknya. Tun Sheikh juga mengakui bahawa sumbangan besar Dato’ Hassan memang banyak terutama dalam bidang kepakarannya itu kerana boleh dikatakan Tun Sheikh berjaya membina keluarga dan mendidik anak-anak mengikut nasihat atau ilmu yang didapati daripada kelas beliau. Tun Sheikh hanya menambah dan menyesuaikan serta menyelaraskan dengan pendidikan Islam dan hasilnya memang memberangsangkan. Tun Sheikh juga secara berterus terang memang meminati Dato’ Hassan Ali dan pemikirannya malah menghormatinya.

Tun Sheikh bertanya pandangan Dato’ Mustapha mengenai Dato’ Hassan Ali yang digemburkan oleh media dan jawapannya secara bersahaja dan menepati atau menyenangkan Tun Sheikh kerana harapan dan pandangan Tun Sheikh terhadap Dato’ Hassan Ali serupa malah dipersetujui bersama oleh Dato’ Mustapha. Dato’ Mustapha memberitahu bahawa Dato’ Hassan terperangkap dan diperangkap oleh pakar strateji UMNO yang gerun terhadap kemajuan dan kebangkitan PAS. Dato’ Hassan telah diperguna oleh mereka secara halus dan kesilapan Dato’ Hassan ialah tidak merujuk dan meminta restu atau nasihat dari Majlis Syura/Ulamak PAS. Di sinilah letaknya kelemahan Dato’ Hassan Ali kerana banyak pembaharuan yang dibawanya dirasanya telah memberi faedah yang besar kepada PAS. Dato’ Hassan tidak sabar kerana sesuatu keputusan atau nasihat mahupun fatwa dari majlis syurat ini dianggap terlalu lambat. Dato’ Hassan terlupa bahawa Majlis Syura terdiri dari mereka yang ahli dan pakar dalam pelbagai bidang dan sesuatu isu perlu dikaji, diselidik dan ditapis sehalus mungkin sehingga keputusan yang dikeluarkan menjadi pegangan asas atau dasar yang sesuai dan tidak bercanggah dengan Quran dan Sunah mahupun pandangan ijmak ulamak yang telah ada dan adat yang tidak menyalahi syarak.

Seminggu setelah pertemuan itu Dato’ Mustapha mengumumkan pandangannya dalam akhbar Harakah tetapi tidak dipersetujui oleh Dato’ Hassan Ali sehingga selaku Setiausaha Agong PAS, Dato’ Mustapha terpaksa membuat beberapa kenyataan akhbar untuk bertahan dari penyelewengan fakta yang dimainkan oleh media UMNO. Dato’ Hassan terus dengan pendiriannya seolah-olah terbela dengan pandangan atau mempunyai pengikut ramai yang menyokongnya. Padahal itu hanyalah ilusi jahat ciptaan UMNO untuk merosakkan keyakinan rakyat terhadap dasar PAS. UMNO takut jika wibawa Dato’ Hassan terus membuka mata kumpulan professional untuk menyertai PR. Mereka yakin jika para ilmuan skular, pakar dan para professional ini tidak serasi dengan cara dan gaya PAS, mereka masih terbuka untuk menyertai PKR atau DAP yang sama objektif kearah menubuhkan sebuah kerajaan berkebajikan untuk semua rakyat, telus dan amanah dari segala penyelewengan. Pada waktu yang sama pemimpin UMNO yakin mereka akan terus gagal jika cuba membersihkan UMNO daripada budaya rasuah dan pelbagai penyelewengan yang tidak disukai rakyat terutamanya para ilmuan dan para professional.

Akhirnya, Dato’ Hassan Ali dipecat yang dianggapnya sebagai keputusan gopoh dan dipengaruhi oleh PKR. Sebenarnya beliau telah lama diperhatikan sejak beliau menyertai PAS dulu. Beliau sering dinasihati dan berbincang mengenai kuasa ekserkutif Majlis Syuara/Ulamak sebagai suatu entity tertinggi dalam birokrasi Islam. Mungkin kerana menghormati ketokohan dan kepakaran beliau, perbincangan dan nasihat adalah dalam bentuk terbuka dan bukan sebagai arahan. Kepimpinan berharap beliau mengerti dan dapat menerimanya kerana beliau seorang tokoh ilmuan yang dianggap bijak dan cerdik. Beliau memang berilmu tinggi tetapi kejayaan beliau telah mencuri waktu beliau sehingga tidak mempunyai masa untuk mentelaah ilmu-ilmu keibubapaan dari sumber islam. Tidak banyak yang dapat beliau ubah dan alih teori dan dasar ilmu keibubapaan skular menjadi atau selaras dengan sumber Islam. Hal ini telah membuat Dato’ Hassan seolah-olah terlupa bahawa segala ilmu itu telah disempurnakan oleh Allah, cuma kita sahaja dimaklumkan daripada akses pembelajaran kita sama ada sumber itu dari seseorang tokoh ilmuan terkenal atau dari sumber Islam dan sebagainya. Segala ilmu dari Allah tetapi yang buruk itu wajar kita akui dari dan kerana kelemahan diri kita. Kuasa ikhtiar dan kuasa memilih serta usaha kita itu menentukan sama ada ilmu itu kita akui dari Allah atau sebaliknya dan ini dipertanggongjawabkan ke bahu kita oleh Allah Swt.

Tun Sheikh rasa disinilah Dato’ Hassan tersilap kerana kejayaan beliau membuktikan bahawa ilmu atau kepakaran yang ada pada dirinya telah pun sampai dan diterima masyarakat umum telah melupakan beliau bahawa Majlis Syura/Ulamak adalah badan yang mempunyai kuasa pemutus tertinggi dan tidak tergugat atau boleh diganggu-gugat. Keadaan yang tenang walau dalam apa jua keadaan yang diamalkan oleh Majlis Syura PAS dilihat seolah-olah tidak memainkan peranan secara optima dan proaktif. Bagi Tun Sheikh, segala tindakan Dato’ Hassan yang mendahului keputusan atau restu Majlis syura telah mengakibatkan keyakinan Dato’ Hassan terhadap majlis itu tipis. Manakala ketenangan Majlis Syura dalam segala keadaan adalah membayangkan mereka berpendirian tegas dangan sumber utama Quran dan Hadis dan itulah ciri-ciri keimanan kerana mengetahui kuasa dan redha ketentuan Allah.

Dato’ Hassan terlupa kekurangan dirinya dalam bab-bab yang bersangkut paut dengan syariat Islam sehingga menjadi cara dan gaya hidup seorang muslim adalah menjadi matlamat utama Majlis Syura/Ulmak PAS. Dato’ Hassan Ali sebenarnya bukanlah suka kepada UMNO kerana rasa kecintaan Islamnya telah memperlihatkan perilaku kecurangan UMNO. Beliau juga tidak sabar dengan apa yang dianggap kelembapan atau lambat PAS bertindak terhadap sesuatu isu. Beliau betul-betul terlupa bahawa kepimpinan PAS tidak membuat keputusan mengikut sesedap hati atau fikiran. Beliau begitu yakin kelembapan inilah yang membuat PAS tercicir. Dan beliau sangat bersetuju bahawa PAS kelihatan bergerak maju apabila banyak ahli-ahli berpendidikan skular dan professional seperti beliau menyertai PAS kerana beliau sendiri telah berusaha dan menarik ramai Melayu skular dan professional yang tiada berlatar belakang agama menyertai PAS. Hal ini pula sangat dikhuatiri UMNO kerana PAS selama ini dilihat jumud kerana ketiadaan professional di dalamnya. Mereka, para ulama dan para ustaz sering diperlekeh kerana gagal menunjukkan kecekapan pelaksanaaan tadbir yang sistematis dan cemerlang.

Apabila PAS berjaya menerangkan kesederhanaan Islam yang prihatin kepada seluruh manusia meskipun kepada yang kafir dan menerangkan penyelewengan Melayu UMNO sehingga menarik ramai kaum India dan Cina dan yang bukan beragama Islam menyokongnya, UMNO bertambah curiga jika tembelangnya akan pecah dan terus merencana pelbagai onar untuk melemahkan PAS. PAS pula sangat mengenali prinsip dan dasar UMNO yang double standard dan hipokrit. Mereka banyak berdoa dan menyerah takdir kepada Allah yang memiliki rencana terbaik. Itu pun setelah PAS bertungkus lumus menampan dalam keadaan serba kekurangan. Namun mereka tetap yakin mereka akan dikurniakan dua kemenangan iaitu di dunia meskipun mungkin kalah dan dianiaya serta difitnah di dunia, mereka menang dengan kesabaran. Dan di akhirat tentu sahaja janji tuhan tidak bohong. Marilah kita semua berdoa semoga Tuhan membuka pintu hati kita untuk mengimarakkan Sunatullah,sunahNYA. Amin….

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

Kuala Lumpur 25.1.2012

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Ajaran Hidup
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere