KEBUDAYAAN BARAT TINGGI?

BAGAIMANA MENGHARUNGI PAKEJ KEHIDUPAN

Perihal menilai dan mengamalkan cara hidup yang akhirnya menjadi kebudayaan masih tergiur dan menari-nari di mata Tun Sheikh. Ini adalah kerana baru-baru ini Tun Sheikh dapat menghubungi hampir 200 orang sahabat Tun Sheikh yang pernah sama-sama kuliah di sebuah universiti terkenal di Indonesia melalui Facebook . Usia mereka lebih kurang Tun Sheikh, juga sudah separuh abad dan tentunya mereka sudah cukup matang dan masing-masing berperanan dalam pelbagai bidang memajukan diri dan memajukan kebudayaan seharian dan akhirnya menjadi imej kepada negara.Tun Sheikh yakin mereka mempunyai ekonomi keluarga yang kukuh dan mereka juga berbangga dengan pencapaian mereka. Maklum saja mereka semua memiliki ijazah pengajian tinggi dan jauh lebih baik jika dibanding dengan kelompok marhean.

Persoalan di sini ialah nilai budaya yang dianggap tinggi oleh mereka bagi Tun Sheikh adalah jauh tersasar. Tidak dinafikan mereka kelihatan senang dan mewah meskipun tidak kaya. Tun Sheikh sangat rasa sedih kerana kesenangan mereka adalah duniawi semata dan jika ada yang aktif dalam ukhrawi tetapi menyelimpang dari jalan yang diredhai Allah kerana kalau ada pun yang aktif tetapi mereka aktif membuat kerja-kerja amal kebajikan mengikut agama suami atau isteri.

Daripada hampir 200 sahabat yang Tun Sheikh dapat hubungi, hanya 30% sahaja yang masih menetap di Indonesia. Bakinya terpencar di Eropah terutama di Belanda, Belgium, Perancis, German dan Britain. Tidak kurang juga yang telah menjadi warga negara Amerika Syarikat dan Kanada. Ada juga telah menetap di Australia. Mereka sungguh berbagga mengamalkan cara hidup barat yang dianggap berkebudayaan tinggi dalam segala hal samada falsafah kebudayaan mahupun teknologi dan sains kemanusian.

Apa yang Tun Sheikh sedih setelah berinteraksi dengan detail dan mendengar suara hati mereka ialah kebanggaan mereka dianggap realiti dan maju. Agama bagi mereka tidak menjadi penghalang dalam menikmati penghidupan seharian. Tetapi fahaman mereka bukanlah seperti kita di sini. Ini adalah kerana Tun Sheikh lihat mereka walau suami-isteri mengaku beragama Islam, mereka tidak mengamalkan perintah agama. Mereka bebas mengamalkan cara hidup barat yang mereka anggap sangat praktis dan menyenangkan.

Kepada sahabat yang beragama Islam, mereka tidak menolak agama isteri mereka yang tidak mahu menukar agama malah mereka galakan isteri atau suami mereka kekal dalam agama mereka. Ini adalah kerana mereka menikmati titik pertemuan yang sama dimana mereka menganggap kelainan agama tidak mendatangkan masalah kerana mereka tidak mengamalkannya. Mereka hanya mempertahan dan mengekalkan fahaman kebebasan dan hak asasi manusia. Mereka menganggap mereka adalah manusia yang ideal kerana menghormati individu lain dalam fahaman agama dan anutan asalkan kebebasan mereka tidak diganggu.

Tun Sheikh berdoa dan berharap semoga penyakit ini tidak menular kepada anak bangsa kita di Malaysia. Walaupun begitu sebenarnya memang telah ada benih dan tunasnya cuma perbedaan di sini kita tidak dapat menerima pasangan menganut agama yang berlainan jika salah seorangnya mengaku Islam. Jadi adalah sangat penting kita memikirkan dan membuat garis panduan hidup yang bagaimana yang terbaik sehingga menjadi kebudayaan manusia yang diredhai oleh Allah sang Pencipta dalam mengharungi pakej kehidupan kita dunia dan ukhrahwi.

Oleh Tun Sheikh

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Ajaran Hidup
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere